Magneetjes – hoe maak je ze eigenlijk?


Dat is niet zo moeilijk! En erg leuk om te doen, want welke kinderen vinden het nou niet leuk om met magneetjes te spelen?? Wij hebben zelf metalen kozijnen, dus overal in huis kunnen ze ‘plakken’!

Eerst verzamel je al de benodigdheden…

 • Een plaatje – kies een plaatje die ruim groter is dan het magneetje
 • Stof voor de applicatie (één of meerdere (rest)lapjes)
 • Stof voor de achtergrond
 • Vliesofix
 • Vlieseline
 • Eventueel knoopjes, lintjes, kraaltjes of andere dingen om ‘te versieren’
 • Magneetje (natuurlijk!!!), liefst een platte
 • Potlood (geen pen!)
 • Eventueel een verdwijnstift
 • Naaigaren in de gewenste kleur(en)
 • (Stof)schaar
 • Strijkbout

Strijk alle lapjes.

Trek het gewenste plaatje over op de papierkant van de vliesofix. Let op, het plaatje komt uiteindelijk in spiegelbeeld, dus trek het eventueel in spiegelbeeld over! In mijn geval heb ik me er niet druk om gemaakt, en werd het eindresultaat gespiegeld t.o.v. het originele plaatje. Trek niet alleen de buitenlijn, maar ook alle ‘details’ over!

Knip de vliesofix ruim uit en strijk het op de verkeerde kant van de stof voor de applicatie.

Knip het figuurtje (met een stofschaar) over de buitenlijn uit.

Trek daarna de details over op de goede kant van de stof. Ik doe dit zelf vaak tegen het raam, zodat er veel licht doorschijnt. Je kunt hiervoor een verdwijnstift gebruiken (kun je de lijntjes aan het einde met water weghalen), maar ik gebruik zelf eigenlijk altijd een grijs potlood (wit of geel op donkere stof).

Haal het papierlaagje van je figuurtje af. Als het goed is zie je nu een glimmend (= lijm) laagje op de achterkant van je figuurtje. Leg het (uiteraard met deze kant beneden) op de achtergrondstof en strijk het vast.

Zorg dat er rondom voldoende ruimte is. Strijk op de achterkant ruim vlieseline. Het komt erop neer dat de zigzag straks op de vlieseline moet komen, anders gaat de stof onder de steek lubberen, en dat is niet mooi!

Nu is het tijd voor het leukste werkje 🙂 : het appliceren (zigzaggen). Stel de naaimachine in op een smalle fijne zigzagsteek. Probeer dit op een proeflapje (liefst dubbele stof) uit.

Begin eerst met de delen die ‘achteraan’ zitten, dus in dit geval eerst de achterste poten, de buik en het oor. Daarna de rest van de contour. Ik gebruikte rood garen, omdat dit (heel lui) al op mijn machine zat. Je kunt een contrasterende kleur gebruiken, of juist een kleur die niet zo erg opvalt, net wat je wilt!

Dan is het tijd om eventuele knoopjes, lintjes en dergelijke er (al dan niet met de hand) op te stikken. Zorg bij deze losse kleine onderdelen ervoor dat je ze extra goed vastzet als het voor kleine kinderen bedoeld is…

De voorkant is nu af!

Dan de achterkant. Als het stoffen magneetje bedoeld is voor kleine kinderen om mee te spelen, is het belangrijk dat het magneetje goed vastzit, daarom wordt deze aan de achterkant vastgemaakt.

Knip een lapje, met voldoende ruimte rondom het magneetje.

Meet aan de hand van de voorkant uit waar het magneetje moet komen, zodat het ergens in het midden van het figuurtje komt.

Check welke kant van het magneetje de ‘plak’kant is en leg deze kant op de verkeerde kant van de stof. Leg het kleine lapje er overheen en zet het met een paar spelden vast, dat het magneetje er tijdens het naaien niet uit kan.

Gebruik een ritsvoetje om zo dicht mogelijk rondom het magneetje te kunnen stikken.

Aan het einde bleef bij mij een plooitje (in het kleine lapje) over. Dit is niet erg, want het wordt de binnenkant. Voor de zekerheid heb ik een twee keer rondgestikt, zodat het magneetje er echt niet meer zomaar uit kan.

Knip het lapje bij, een paar mm buiten de stiklijn.

Leg de voorkant op de achterkant, zorg dat de verkeerde kanten op elkaar liggen en dat het magneetje in het midden van de applicatie komt. Speld de twee lapjes rondom op elkaar vast.

Stik (ruim) rondom het figuurtje. Ik heb het zelf met dezelfde zigzagsteek gedaan, alleen met garen in de kleur van de stof. Je kan dit ook met contrasterend garen doen, of met een (verstevigde) rechte steek.

Knip het figuurtje buiten je stiklijn uit. Heb je gezigzagd, dan kun je dit zo dicht mogelijk bij het steekje doen. Als je met een rechte steek gestikt hebt, kun je beter een paar mm naast het stiksel knippen. De stof kan in dit geval gaan rafelen tot het stiksel (dat je het maar weet 🙂 )

Je magneetje is dan af!!!

Zo ziet de achterkant eruit…

En zo ‘in gebruik’!

Kies je ervoor om je applicatie uit meerdere delen te doen, heeft het mijn voorkeur om de applicatie 1 keer helemaal op vliesofix over te trekken en dit op de stof te strijken voor het grootste gedeelte van de applicatie, de kleinere delen teken je los en strijk je op de andere lapjes.

Advertenties

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Edje
  Okt 05, 2010 @ 16:04:17

  Dat is een duidelijke tuto! Thanks. Wie weet ga ik hem ook ooit nog eens gebruiken. Maar ik heb niks waar magneten op blijven zitten 😉

  Beantwoorden

 2. Trackback: Elmo en zo « Creadientje's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: